Recepten > Sinterklaasrecepten
Terug naar het receptenoverzicht
Terug naar het overzicht van koek, snoep en taart
Pepernoten
250 gram zelfrijzend bakmeel
mespuntje zout
125 gram lichtbruine basterdsuiker
1 eetlepel speculaaskruiden
100 gram zachte boter
3 eetlepels melk
Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een soepel deeg.
Laat de bal 1 uur op een koele plaats rusten.
Maak van de helft van de bal kleine bolletjes (zo groot als een knikker) en leg die op gelijke afstanden op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat.
15 à 20 minuten in een oven die voorverwarmd is op 150 à 160 graden celsius.
Doe hetzelfde met de andere helft van het deeg.
Speculaas
400 gram bloem
2,5 theelepels bakpoeder
1,5 theelepel speculaaskruiden
200 gram boter
250 gram bruine basterdsuiker
75 gram amandelsnippers (evt.)
1 ei
Meng de bloem met het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout. Basterdsuiker en (koude) boter toevoegen. Kneed hier een soepel deeg van. Laat dat eventueel een nacht staan in de koelkast, dan trekken de kruiden in het deeg. Daarna nog eens goed doorkneden. Wie een speculaasplank heeft kan die met bloem bestuiven en er stukjes deeg indrukken. Anders rol je het deeg totdat het ongeveer 1,5 cm. dik is en kun je er koekjes van snijden. Bestrooi de koekjes met de amandelsnippers en bestrijk ze met ei om ze te laten glimmen.
Leg de koekjes op een beboterd bakblik (of een met bakpapier bekleed bakblik).
In een matig warme oven (170 graden) in zo'n 20 a 25 minuten bruin en gaar bakken.
De laatste vijf minuten het speculaas even omdraaien.
Taai Taai
330 gram vloeibare honing
1/2 ei
300 gram bloem
12 gram bakpoeder
10 gram speculaaskruiden
Vermeng de honing met het halve ei. Zeef de overige bestanddelen boven een beslagkom, voeg het honing-eimengsel toe en meng alles met een houten lepel tot een samenhangend geheel. Kneed de massa met een elektrische handmixer tot een soepel deeg. Je kan ook je handen gebruiken, maar wees erop voorbereid dat taai-taaideeg in dit stadium erg plakkerig is.
Laat het deeg minimaal een halve dag rusten en rol het daarna -tussen twee met olie of boter bestreken vellen bakpapier- uit tot een lap avn ca. 1 cm dikte. Snijd het deeg in de gewenste vorm(en) en bak het 15 a 20 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven.