Recepten > Kruimeltaart met banketbakkersroom (karamelsmaak)
Terug naar het receptenoverzicht
Terug naar het overzicht van koek, snoep en taart



Hier ben je wel een avondje mee bezig, maar hij is heel erg lekker en mislukt niet als je het recept volgt.
Nadeel is dat je 8 eiwitten overhoudt, maar daar heb ik nog een heel lekker chocoladeschuimpjes recept voor...
Je gebruikt een vorm van 28 cm.

Voor de karamelroom:

1 liter melk
200 gram suiker
1/2 vanillestokje
1 vanillestokje
8 eierdooiers (van tevoren splitsen)
100 gram bloem (dit stond hier eerst verkeerd)

Snijd het vanillestokje open en zet dit met de melk op het vuur, breng het aan de kook en laat het een poosje zachtjes trekken.

doe 200 gram suiker met een paar eetlepels water in een pan met een dikke bodem zet dit op matig vuur en roer af en toe.
de suiker lost eerst op, droogt dan in en smelt vervolgens.
als alles vloeibaar en lichtbruin is, blus je het af met een half bekertje van de vanillemelk
even roeren, en giet de rest van de melk erbij.
Breng dit aan de kook en roer tot ALLE karamel is opgelost en verwijder het vanillestokje.

Roer de dooiers los en meng er de bloem door, goed roeren en zorg dat er geen klonten ontstaan, en gebeurt dat wel, probeer ze dan zo veel mogelijk los te roeren.
Giet een deel van de hete karamel-vanillemelk erbij, goed roeren en terug doen in de melkpan.
Breng dit aan de kook en laat het 3 minuten zachtjes koken.

Regelmatig roerend laten afkoelen, mocht je dit vergeten, schep dan het vel er even af.

Voor de taart:

150 gram bloem
1/2 tl bakpoeder
75 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
zout
1 ei
75 gram koude boter

verwarm de oven voor

meng bloem met bakpoeder, in het midden suiker, vanillesuiker, zout en ei toevoegen, met een deel van de bloem even brij van maken.
Boter in stukjes erover leggen en tot een glad deeg kneden. Dertig minuten in de koelkast zetten.

2/3 van het deeg in een springvorm van 28 cm uitrollen, bodem bedekken.
1/3 van het deeg mengen met een eetlepel bloem zodat het steviger wordt en er een rand van vormen.

ca. 10 minuten in een oven van 200/225 graden, dan eruit halen en de oven naar 175 draaien.

Voor de kruimels:

100 gram bloem
75 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
75 gram koude boter

meng bloem met suiker en vanillesuiker, snijd de boter in stukjes en kneed dit losjes tot kruimels. Knijp hierbij steeds de stukjes boter fijn.

Afmaken:

Doe de room over de bodem en de kruimels daarover heen en doe dit 70 tot 80 minuten in een oven van 175 graden (dat is minder heet dan de bodem moest!).

Na het bakken laten afkoelen in een iets geopende en uitgeschakelde oven.