Recepten > Mississippi Mud Pie
Terug naar het receptenoverzicht
Terug naar het overzicht van koek, snoep en taart



Heerlijke Amerikaanse taart met stevige deegbak, chocoladecustard, rum-mousse en slagroom.


Ingrediënten:

Voor het deeg:
250 gram witte bloem
150 gram boter (liefst roomboter) in stukjes
2 eierdooiers
1-2 eetlepels koud water
2 eetlepels poedersuiker

Voor de vullingen:
3 eieren, gesplitst in dooier en eiwit (geen spatje geel in het wit, wit bij het geel is niet erg)
4 theelepels maizena
75 gram poedersuiker zonder klontjes
400 ml melk
150 gram pure chocola
1 theelepel vanille-aroma
twee blaadjes witte gelatine
3 eetlepels heet water
2 theelepels rum (ja, dat is wel essentieel, maar ik denk dat je het ook wel kunt vervangen door rum-aroma uit zo'n klein flesje)
175 ml slagroom
2 zakjes vanillesuiker
wat chocoladekrullen of geraspte chocola of andere chocoladeversiering

Gereedschap:
2 pakjes gedroogde bonen of erwten voor blind-bakken (dat is: een deegbak bakken zonder vulling)
springvorm 24 cm
aluminiumfolie

Bereiding:

Zeef voor het deeg de bloem in een kom.
Wrijf met je vingertoppen de boter erdoor, zodat er een kruimelstructuur ontstaat.
Roer de 2 eierdooiers erdoor en net voldoende koud water om een zacht deeg te kunnen kneden.

Vet een taartvorm van 24 cm in met olie. Bekleed hem met het deeg. Zet dit een half koud.
Verwarm de oven op 190 graden
Prik met een vork gaatjes in de deegbak, leg er aluminiumfolie in en stort daar de bonen/erwten in.
Bak de deegbak zo 10 minuten.
Verwijder folie en bonen/erwten, en bak de bak nogmaals ca 10 minuten, tot hij licht bruin begint te worden.
Laat de deegbak afkoelen in de vorm.

Voor de vulling:

Vul een klein pannetje met water, breng dit aan de kook. Doe de blokjes chocola in een vuurvast bakje of pannetje, en zet dit boven het kokende water, zo dat het water het bakje raakt. De chocola smelt terwijl je verder werkt.

Doe de 3 eiwitten in een vetvrije kom, en klop ze, samen met 55 van de 75 gram poedersuiker, met vetvrije kloppers stijf, tot een mes-snede zichtbaar blijft. Zet even weg.

Doe de gelatineblaadjes in een mok koud water om zacht te worden.

Meng de 3 eierdooiers met de maizena (geen klontjes!) en met de overige 20 gram van de poedersuiker in een flinke kom.
Verhit de melk in een pan met dikke bodem tot hij bijna kookt.
Klop de melk in de kom door het dooiermengsel.
Spoel je pan om en giet de melk/dooiers in de pan terug en verhit dit al roerend, tot het dik wordt. Dat is custard.

Doe de helft van deze custard in een schone kom (zonder rauw ei dus). Doe hier de volledig gesmolten chocola bij, en het vanille-aroma. Doe dit mengsel in de deegbak en strijk het glad met de achterkant van een lepel. Zet dit even weg.

Doe twee a drie eetlepels kokend water in een mok. Knijp de gelatine-blaadjes uit en gooi ze in het kokende water, het lost meteen op. Giet hier de rum bij. Doe het mengsel bij de hete custard in de pan. Breng het nog even aan de kook en schep de stijve eiwitten door deze custard. Niet roeren, scheppen. Anders raak je de lucht kwijt. Schep dit mengsel over de chocoladecustard in de vorm.

Laat het geheel zeker een paar uur in de koelkast opstijven. Haal voor consumptie de pie uit de vorm (dat gaat prima met dit soort deeg en een ingevette vorm). Klop 175 ml slagroom (een heel bekertje is ook geen probleem) stijf met 2 zakjes vanillesuiker en strijk dit erover. Garneer met chocoladekrullen oid.

Eet smakelijk!

Voor meer van dit soort heerlijke recepten, kan ik je verwijzen naar het boek 'Bakken', ondertitel: 'hartige en zoete taarten, quiches, pasteien, bladerdeeghapjes' van Catherine Atkinson. ISBN: 905920056-x