Recepten > Appelamandeltaart
Terug naar het receptenoverzicht
Terug naar het overzicht van koek, snoep en taart

Nodig:

300 gram bloem
150 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
200 gram koude boter
1 ei
zoetzure appels, afhankelijk van de grootte 3 tot 6 stuks
1/2 eetlepel kaneel
50 gram kristalsuiker
75 gram amandelschaafsel (vond ik niet zo veel toevoegen)
100 gram speculaasjes
1/2 pakje amandelspijs (dat is 150 gram)
springvorm 24 cm, ingevet

Snijd koude boter in blokjes.
Klop het ei los.
Met koele hand bloem, basterdsuiker, vanillesuiker, boter, ruim de helft van het ei en een mespunt zout mengen tot een soepel deeg. Houd het deeg zo koel mogelijk, dat verkort je wachttijd straks.
Een derde van het deeg in folie verpakken en koel leggen.
De rest snel in de vorm uitdrukken met een mooie opstaande rand. Het helpt om plakken van de bal deeg te snijden en die in je vorm te leggen.
Vorm koel wegzetten (ca 20 minuten).
Oven voorverwarmen 200 graden.
Appels in mooie blokjes snijden (niet al te klein).
Appel omscheppen met kaneel, kristalsuiker en amandelschaafsel (evt.)
Speculaasjes in een stevig zakje doen (broodzak) en pletten tot kruimels.
Als vorm lang genoeg koel heeft gestaan speculaaskruim erover verdelen.
Amandelspijs erover verkruimelen. (Oud geworden spijs dat je bijv over hebt van kerst kun je met je keukenmachine fijnmalen en nu alsnog gebruiken.)
Appelmengsel erover verdelen.
De rest van het deeg op een met bloem bestoven glad oppervlak uitrollen tot een cirkel met een doorsnee van 24 cm.
In repen snijden, repen in vlechtvorm op de taart leggen (reep 1, 3, 5 etc horizontaal, reep 2, 4, 6 etc verticaal) en aandrukken.
Deegrepen bestrijken met overgebleven ei.
Taart in een uur goudbruin bakken, eventueel laatste kwartier met aluminiumfolie bedekken als hij te donker wordt.

Hij is echt heel erg lekker. Het recept komt uit een winkel-magazine, maar ik kan niet meer zien welke.